Joskus aiemmin taisin mainitakin, että ilmotin mut&Wiun Oilin A-Qilityn hallilla pitämälle kisatoko –kurssille. Ajatuksena saada kisanomaista harkkaa vieraassa paikassa vieraiden koirien kanssa sekä tietty liikkuroituna. Ja toki vinkkejä ja perseelle potkintaa Oililta. Koska me selkeästi ollaan sellainen ”kotona osataan” -koirakko (voisikohan ne kisatkin pitää omalla parkkiksella?!).

Avoimin mielin ilman minkäänlaisia odotuksia menin ekalle kerralle. Kun tosissaan Wiun kanssa ei ole vielä minkäänlaista suoritusvarmuutta, niin sieltä voi tulla mitä vaan. Ekan kerran ohjelma oli oman luokan kisamainen suoritus (eli meilläVOI), treenit ja sitten palaute (ihanan lämpöisessä huoneessa kera juotavan&syötävän ;) ).

KISAMAINEN SUORITUS:
- Paikkis (3xbc, tolleri, lapinkoira & staffi) 4min.
Tämä meni Wiulla oikein hyvin (tosin hihnassa kehääntulo)! Oli tosi rennonoloisesti ja hyvin alas&ylös omilla käskyllä (EVL käskytyksellä tehtiin). Ei ollut häiriintynyt, vaikka vieruskaveri lähti ja toinen vieruskaveri oli vikitellyt toisessa päässä ollutta staffia –hyvä Wiu! Ja tämä oli täysin kisanomainen suoritus, koska Wiu tosissaan ekaa kertaa tuossa hallissa ja seurassa. Ainut, että liikkeen jälkeen palkkasin kehässä.

Yksilöliikkeet sekoitetussa järkässä kaikki putkeen (kursivoidulla Oilin kommentit – Kiitos Riitalle kun oli liikkuroimassa):

Liikkestä istu: seuruu tuntui tosi huonolta, annoin kroppa-avun istumiseen, koska halusin, että nyt onnistuisi tässä tilanteessa
Seuruu ok, vähän varovaisesti – istuminen autettuna ok – loppu ok – Hyvä!

Ruutu: muutoin aika kivasti siihen nähden, että treeneissä nyt ollut aina targetti, mutta tuplakäsky maahan menoon ja seuraamaan tulossa ihan kuutamolla. Tuli sitten perusasentoon.
Hyvä fokus + hyvin ruutuun –istui maahan –käskyllä – lopussa fokus ei hyvä, ei tullut seuraamaan –haukahti kehuttaessa –koira osaa jo hyvin, tietää kyllä ruudun

Tunnari: Haukoitteli sivulla, fokus? –hyvä vauhti kapuloille, koski ensin väärää, toi oman –puri –loppu-pa tuplakäsky. Tuo pureminen tuntuu nyt tulevan aina paineen alla… samoin kuin väärään koskeminen.

Luoksetulo: olin kyllä ihan yllättynyt, kuinka hyvät stopit teki ja hyvällä vauhdilla tuli! Vähän empien alussa maahan –ihan ok vauhti, stop venyi, maahan ok, vino lopussa

Hyppynouto: väisti kapulaa heitettäessä –hyvä vauhti, siisti palautus –haukahti kun siirtyi sivulle + lopussa myös

Kaukot: tämä ehdottomasti eniten vaiheessa ja se kyllä näkyi… Hyvä alas –vajaa ja hidas istu –ei seiso, fokus hajoaa –ei muista mitä oli tekemässä

Seuruu: yllättävän hyvin, heh. Vähän nykii eteenpäin tempovaihteluissa –siisti kontakti –jossain käännöksissä kontakti petti –siistiä työtä!

Metalli: Heitettäessä liikutti etujalkaa –kiva vauhti, hyvä luovutus –autettuna sivulle, vino pa

Koira osaa jo paljon, mutta kokonaisuus ei ihan vielä hallussa.

Hauska tuo kokonaisuus ei ihan vielä hallussa. Viimeksi alkukesällä tehty kisanomainen kokonaisuus, avoimen luokan kisassa… että ei voi laittaa koiran piikkiin kyllä tätä. Wiu suoritui oikeasti hyvin omaan tasoonsa ja kokemusmääräänsä nähden! Hieno pikkulikka :)

TREENISSÄ eka porukalla tiiviissä ringissä maahan&sivulle käskytyksiä sekä kaukoja omaan tahtiin eka nenät ja sitten hännät vastakkain. Sitten Oilin liikkuroimana ringissä ja rivissä, koirat metrin välein. Vaihdettiin välillä vieruskavereita. Tämä oli alkuun Wiulle selkeästi vähän ahdistavaa, mutta kyllä tsemppasi oikein hyvin!

Sitten kolmen porukoissa omatoimista treeniä. Oili kävi neuvomassa jokaista erikseen. Tein eka vähän sivulle siirtymisiä ja eteen tuloja. Luoksarin läpi ja sitten niitä kaukoja. Oili tuli kaukoja kattomaan. Nyt pitää tehdä niin, että jos ei ekalla käskyllä tee vaihtoa, kävelen lähelle, vähän voivottelen ja vaadin hyvän vaihdon (esim. se eka m-i ettei saa jäädä vajaaksi). Tästä kehutaan vaan, että noin on hyvä istu, tätä me halutaan. Sitten koira uudelleen maahan ja otetaan etäisyyttä. Jos tästä vaihtaa hyvin, niin sitten kunnon palkka. Ettei opi, että mamma tulee aina lähelle auttamaan ja siitä saa palkan eli pääsee helpommalla.

Loppuun kisanomaisen läpikäynti ja yleistä keskustelua. Pitäisi olla mustavalkoinen, vaan mäpä olenkin ehkä maailman harmain tyyppi. Koiran on helpompi luottaa mustavalkoiseen, selkeään ja itsevarmaan ohjaajaan. Se kun ei ymmärrä harmaata aluetta. Nii-in yksinkertaista, mutta niin vaikeaa käytännössä. Pitää huolehtia, että koira osaa & on motivoitunut, sitten vaatia ja sitten palkata onnistumisesta. So simple. (jos olisi, niin me kaikki oltaisiin maailman mestareita ;) )

Viikon aikana meidän TREENILISTAN kärjessä varmasti…
- ne pa siirtymiset kuntoon!!! (tai eihän ne nyt viikossa kuntoudu, mutta…)
- kaukot!!
- noudoissa kunnolla istuminen
- tunnari (lähinnä se kaikki muu kuin itse hajutyöskentely)
- luoksarin stoppia edelleen

Kivasti kyllä tuli lisää treenimotivaatiota ja selkeyttä mitä treenata! Ja ihan tositosi hyvä jos ja kun nyt tulee tehtyä nimenomaan noita kokonaisuuksia!