Kuten jo todettu, on Wiu ollut epäkunnossa nyt kuukauden. Tällä aikaa hoidettu Riinan toimesta 2 kertaa ja kerran tutkitutettu ortopedillä. Ontuminen selvästi vähentynyt/ loppunut, mutta edelleen liikkuu vinossa ja vas.takanen on ”puujalkamainen”/ keventää sitä. Lisäksi siirtää helposti ravista laukalle.

Kaikkea on kokeiltava, joten Pasi on soitellut muutamien ihmisten vinkeistä meille uusille hoitajille (siis fyssareita ym.). Maanantaille saatiin peruutusaika Annakaisa Ventomäelle, tuohon alle 30min. matkan päähän Kärkölän puolelle.

Annakaisa vaikutti oikein asiansa tuntevalta ja pätevältä. Ehdottomasti jää ”listalle” potentiaalisena koirien huoltajana. Tosin hänellekin on ilman peruutusaikoja noin kuukauden jono. Edellä käyntikertomus ihan mun omin sanoin, eli toimitus ei vastaa virheellisistä selityksistä ;)

Ensin Wiun tsekkaus seisten. Vasen takajalka selkeästi ”löysempi” kuin oikea (ei seiso/ laita painoa sille kovin jämäkästi/ tukevasti). Samoin sitä ylösnostaessa aika aikaisessa vaiheessa alkoi köyristää selkää, oikea jalka toimi hyvin. Koira kyljelleen, sama homma; jalka ei nouse ylös eikä ojennu eteen.

Kuulemma lonkkalihas venähtänyt/ revähtänyt silloin kuukausi sitten (venähdystähän Riinakin epäili, ei vaan paikallistanut sitä näin tarkasti). Samoin lonkassa vähän jäykkyyttä. Tästä johtuu myös vinous liikkuessa; jalka ei nouse ylös/ eteen, joten kompensoi liikkumista vasemmanpuolen kylki-/vatsalihaksilla, mikä vetää kropan vinoon.

Tämän olen huomannut itsekin; sänkipellolla/ vähän korkeammassa heinikossa ravaa suorana, koska on pakko nostaa jalkoja = ei tarvitse kompensoida vatsa-/kylkilihaksilla, mikä laittaisi vinoon. Tietenkään en itse ole tiennyt syy-seuraus -ketjua, mutta tämä mun havainto sopii "diagnoosiin".

SI-nivelestä tai muualtakaan rangasta ei onneksi löytynyt mitään.

Näitä siis hoidettiin ihan manuaalisesti. Hoidon jälkeen jalan liikerata oli jo huomattavasti paljon parempi. Nousi paremmin ylös ja ojentui eteenpäin. Itsekin laski sen ylösnostosta eteen, samoin kuin teki oikealla. Kuitenkin siinä istu-maahan treeniä tyynyjen päällä tehdessä huomasi, että on vielä hitaampi/ laiskempi kuin oikea jalka.

Saatiin kotiin jumppa-/liikuntaohjeita. Eli kun jalan lihakset on olleet nyt kuukauden krampissa, ei pelkkä lepo enää auta tai paranna tilannetta. Hoidon pitäisi nyt parissa päivässä auttaa kun poistaa jännitystä, kireyttä, kramppeja ym. Sitten aloitetaan kotikuntoutus.

KOTIKUNTOUTUS:
2-5min. pätkiä (useita päivässä) ulkona kävelyä suolla, sänkipellolla, varvikossa, matalien rimojen yli tms., missä joutuu kävellessä/ ravatessa nostelemaan jalkojaan. Samoin uinti/ rantavedessä kävely on hyvä. Kotona sisällä maton alle tyynyjä, takapää tyynyjen päälle ja siinä kaukoja (joutuu tasapainoilemaan ja käyttämään takapäätä kunnolla). Samoin voi itse liikutella/ nostella jalkaa, että joutuu tekemään kunnon liikerataa.

Eli tarkoitus on saada koira taas käyttämään jalkaa normaalisti ja ”aktivoida” se.

Myös ravilenkit fillarilla on hyviä ihan peruskunnon kannalta ja keskivartalon lihaksia vahvistamaan.

Saa elää ihan normaalia koira elämää lenkkeineen ym., agilityä ei vielä, ennen kuin toimii normaalisti. Kontrollikäynti Annakaisalle 16.10.

Tosin jo nyt perjantaina Wiu pääsee jälleen uudelle tuttavuudelle akupunktiota kokeilemaan ;)