Jonna oli heittäny meille haasteen tänne blogiin, ja koska se oli ihan eka haaste mitä kukaan on tänne heittäny, niin ”pakkohan” se on vastailla :) Höystetään tää juttu joskus aamulenkillä räpsimilläni syksykuvilla (silloin kun Suomi ei vielä ollu sateiden valtaama...)


1. Miksi juuri harrastamasi koirarotu?
Figoa ottaessa pohdittiin russelin ja bc:n välillä. Bc tuli eikä rotu ole vaihtunu. Bortsut on vaan jotain nii-in paljon muuta(kin), kun pelkkiä kisakentillä menestyviä koneita. Niillä on omat jipponsa ja hajatelmansa, omat omituisuutensa. Ne on moniulotteisia ja isoja persoonia.  Ne on arjessa helppoja&huomaamattomia, kun pääkoppa on kunnossa. Koko on näppärä, ei liian iso eikä pieni; mahtuu helposti mukaan minne vaa ja jaksaa lenkillä takuulla sen minkä itekin. Lisäksi ne on ”kilttejä”, joten uskaltaa tarvittaessa jättää esim. porukoille hoitoon. Plussana vielä se, että ei oikein ole lajia, mitä noiden kanssa ei voisi halutessaan harrastaa.


2. Mitä ominaisuuksia toivot koiraltasi? Siis esim. pentua valittaessa.
Rohkea ja toimintakykyinen, iloinen ja touhukas… Tai oikeastaan en mie osaa luetella adjektiiveja tähän, kun jokainen meidänkin kolmesta koirasta on niin eri ominaisuuksilla varustettuja. Aina se on kuitenkin mentävä koiran ja sen ominaisuuksien mukaan.


3. Miten innostuit päälajistasi, mikä siinä kiehtoo?
Mun päälaji on haku. Ehkä kun sitä tehdään metsässä kivojen ihmisten kanssa. Haussahan se reeniporukka on suuressa roolissa. Haku on tavallaan simppeli laji, kun nenän käyttö on koiralle luontaista. Toki onhan siinäkin kisatasolla omat jipponsa joten tekemistä riittää ja lajissa onkin ”hitaasti kisavalmis”.
Toko toisena, sitä kun on helppo reenata missä vaan ja yksinkin. Pilkkua voisi viilata loputtomiin, joten lajissa ei ole koskaan valmis.
EK-juttuja tehdään myös, siinä yllä olevien molemmat ominaisuudet; voi tehdä yksinkin metsässä tai toisaalta sen mukavan porukan kanssa :)
Agility onkin sitten kokonaan Pasin heiniä, kun miulla ei koordinaatio, motivaatio ja aika riitä...

 
4. Kuinka usein treenaat?
Vaihtelevasti oman motivaation mukaan. Joskus päivittäin, joskus vähemmän. Joskus suunnitelmallisemmin/tavoitteellisemmin, joskus vaan höntsäillen koiran kanssa puuhatakseni.

5. Missä haluaisit olla parempi?
Hah, joka asiassa!! Etenkin johdonmukaisuudessa ja mustavalkoisuudessa. Ajoituksissa ja asioiden rakentamisissa loogisesti edeten.


aamulenkki maisemia <3

6. Mistä koirasi taidosta tai ominaisuudesta olet erityisen ylpeä?
Figo; aina täysillä mukana ja tekemässä (se on eriasia pysyykö pääkoppa menossa mukana)
Skippy; arjessa maailman oikeasti helpoin koira. Menee missä vaan mukana oli paikka ja porukka mikä hyvänsä. Rauhoittuu heti minne vaan, ei höslää ja häsää, ei vinku ja piippaa.
Wiu; Wompatti on aika iso Persoona ja koomisen hauska koira. Laittaa naaman ryppyyn kun on iloinen ja juttelee/mutisee paljon.


...osaa se näyttävästi näyttää kieltäkin :P

7. Tähtihetkesi koiraharrastuksessa?
Kipen ekan hakukokeen henkilöetsintäosuus. Oikeasti itkin maaston jälkeen. Koira toimi täysin niin kuin olen aina halunnut ja mitä kohti oltiin treenattu neljä vuotta. (Tottisosuudesta ei sitten tässä kohtaa puhuta :) )


kuva Mari Ali-Raatikainen

 
8. Entäpä se tähtihetken vastakohta?
Kun Skippy oli selkänsä takia koko koira niin huonossa kunnossa pitkään. Sitäkin tuli joskus itkettyä…


9. Miksi kilpailet ja ketä vastaan (jos kilpailet?)
Kilpaileminen motivoi itseä treenaamaan ja hiomaan liikkeitä pidemmälle. Ilman kisailua tekisin kaiken vielä enemmän vähän sinne päin… Ja kilpailen täysin itseä ja omia tavoitteita vastaan (ei mun taidot oikein riitä kisaamaan muita vastaan ;) ). Se onnistumisen tunne…


10. Vahvuutesi koiran ohjaajana harrastamassasi lajissa?
Jaa-a…. En mie kyllä tiiä onko mulla hirveästi vahvuuksia koiran ohjaajana. Oikeasti en ole hyvä kouluttaja tai luonnostaan hyvä koirien kanssa muutenkaan… Ehkä se on se, että osaan tukea Skippyä tarvittaessa (tunnen sen heikkoudet) ja ainakin yritän olla sille reilu ja tehdä sen edunmukaisesti. Tarvittaessa esim. vaikka keskeyttää mielummin kuin ajaa koiraa hirveeseen paineeseen ja epäonnistumiseen (niin haku kuin toko). Toki jos mie olisin taitavampi, olisi Kipellä vähemmän niitä heikkouksia.

11. Onko olemassa koiraa tai koiraharrastajaa, jota ihailet jostain syystä? (ja miksi?)
On moniakin. Enempi ne on niitä ihmisiä, koska uskon että lähes kaikissa koirissa olisi potentiaalia, jos sillä olisi osaava&reilu ihminen parinaan.
Koiraharrastajat joita ihailen omaa niitä ominaisuuksia mitä multa puuttuu (ainakin osittain puuttuu); loogisuutta, mustavalkoisuutta, koiranlukutaitoa ja reiluutta koiraa kohtaa. Tarvittaessa he osaavat myös vaatia, jos se on paikallaan. Ja heille koira on ennen kaikkea muutakin kuin väline.

Mie en nyt jaksa alkaa haastamaan ketään, mutta vapaasti saa omaan blogiin vastailla yllä oleviin kyssäreihin, jos haluaa!