Siis voi morjens ja sanonko mikä...?!? Kirjotimpa sitten pitkät päivitykset ja kappas, kone päätti just sitten käynnistää itsensä uudelleen päivitysten asentamiseksi ja mun tarinat lensi jonnekin bittiavaruuden mustaan aukkoon..  Tästä johtuen en nyt jaksa uudelleen löpistä arkipäivien treenejä.

Tiivitetysti; pojat kävi hiomassa aksaa perinteiset pari kertaa. Figolle mm. pujottelussa häiriötreeniä, joka itseasiassa vaan kiihdytti sen vauhtia. Sama ilmiö kuin seuraamisessa -> mitä enemmän häiriöi ja kiusaa sitä, sitä kovemmin se tsemppaa eikä varmasti tee virheitä, kun yritys on niin kova

Kippe aksas tiistaina, ontui (taas) keskiviikkoiltana, joten siihen loppui (taas) aksailut. Olihan se noin 1,5kk ontumatta... 26.10. Kouvolaan Kestin Esalle kunnon tutkimuksiin. Siihen asti vähän himmaillen(?). To tottikset lähikentällä kahestaa. Alkuun vähän liiankin kovassa vireessä, mutta ihan ok. Kivaa oli (ja sehän se pääasia, kun ei me osata tavotteellisesti mitää vääntää, hehhe...)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niemen Elinan hakukoulutus lauantaina Vantaalla

Lauantaiaamuna pirtsakka herätys 6.15 ja jo puol 9 Vantaalla metsän laidassa (noh, näin maalaisen näkövinkkelistä se pläntti ei kyllä ollu metsä, sellanen pikku puurykelmä johon sai 200m radan lentokoneiden jylistessä jossain ihan hoodeilla  Ei vaiskaa, kiva rata oli kumpuilevine kallioineen). Oli kiva ja antosa päivä katella erilaisia koirakoita, Elina oli hyvä koutsi!!

Koitin keksiä sellasen treenin, mihin saadaan vähän kaikkea mahtumaan muutamaan pistoon, kun en viiti nyt kauhiasti tuota ei-tervettä likkaa juoksuttaa...

1. pisto suorapalkalla, hyvin.
2. pisto irtorulla ilmasulla. Hyvin suoraa piilolle suopursujen keskelle. Ilmasussa (taas) räkäsi rullan sivulle pompatessa. Lisäksi ei osaa kunnolla palauttaa rullaa aluetta eteenpäin.
3. pisto hyvä tyhjä
4. pisto. Noh, mä lähetin ainakin 2 kertaa minne sattuu ja Kippekin vähän lähti minne sattuu. Sitten kun tsempattii molemmat, löytyi piilo suoraan edestä ja suorapalkalla.

Kommentteja:
- MUN pitää tsempata lähetyksissä!!! Nyt roiskasen koiran aina minne sattuu miten sattuu. Joten ihmeen hyvin se siihen nähden kyllä suoraa menee! Eli selkeät saannöt miten lähetetää, eikä joka kerralla erilailla eri vaatimuksin (reilumpaa koirallekin). Ja pitää antaa sille vähän aikaa ottaa kunnon suuntima, ei kiireellä huitasten jonnekin sinne päin. Samaahan se taisi Päivi yrittää sanoa mulle pari viikkoa sitten, mutta ei vissiin mennyt jakeluun... *huokaus*
- Ilmasuja vielä erikseen tasasessa, harvassa metsässä. Siellä voi auttaa koiraa kääntymään aluetta eteenpäin heti piilolta. Nythän aina tuppaa piilolta lähtemään tulojälkiä ja sitten vasta kääntää eteenpäin. Matka joku 30m, kun siitä eteenpäin palautus sekä rullan tuonti sujuu sivulle korrektisti niin pikku hiljaa pidentäen & vaikeuttaen. Eli jos on etsintä mukana ja täysi matka, niin meinaa aina hutiloida palautuksen ja sylkästä ennen käskyä. Siis onnistuneita toistoja helpotetusti vielä!
- Näytölle lähtiessä mun pitää antaa koiran lähteä ensin jonkin matkaa ja vasta sitten ite ryysiä perää, ei siis hyökätä kilpaa koiran kanssa....

Olikohan muuta...?

Noh, kokonaisuutena jäi kuitenkin hyvä fiilis. Ylitin itteni, kun aina jännittää ku pitää "esiintyä" vieraassa porukassa valvovan silmän alla  ja Kipella oli selkeästi kanssa kiva työskentelyfiilis. Sillä näytti olevan kivaa piiloilla, se oli ilonen ja reenin jälkeen näytti tyytyväiseltä.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sunnuntain tottiskoultus Vantaan Petikossa

Melkein kyllä hävetti mennä sunnuntaina Elinan tottisoppeihin, kun ollaan ihan luvattoman vähän treenattu tokoa/tottista.... Kippe oli kyllä sinänsä ihan hieno, että teki aivan sen mitä nyt voi vaatiakin.

Ekalla kiekalla taisin viritellä sen vähän liiankin pinkeelle ja kun alotettiin seuramisella, niin alku oli aikas kaameaa edistämistä. Käännöksissä myös kontakti tipahteli. Sitten kaavion (tai ihan lonkalta seuruuttelin sinnetänne) edetessä parani, kun alkoi oikeasti keskittymään siihen mitä teki. Sitten edistäminen jäi ja kontakti pysyi koko ajan.

Seuraamiseen kommentteja:
- Edistämiseen puuttuminen hihnalla. Kun edistää, hihnaa ravistetaan ja kun peruuttaa oikealle paikalle lopetetaan ranneliike ja kehutaan.
Myös painamiseen sama helistys ja kehuilla/naksulla oikean paikan merkkaus
- Pakotteeksi riittää murahdus (kun Kipelle ei sovi hihna pakotteet tms.)
- Korjauksissa askel kerrallaan pitkäjänteisesti

Sitten tehtiin nouto Tanja kapulalla. Nyt kun vieraan kapulan suuhunotto on ollu vähän hankalaa, ja omaa kapulaakin nostaessa saattaa murahtaa...

Ohjeita siihen:
- Toista "Tuo"-käsky juuri kun koira menee kapulalle ja alkaa nostamaan sitä = muistutetaa mitä ollaa tekemässä, ja että ei saa alkaa pelleilemään kapulan kanssa
- Vieraiden kapuloiden kanssa palkkaa tuonnin aloituksesta, eli kehut ja lelu esiin heti kun nostaa kapulan korrektisti

Palauttamiseen vauhtia, niin että koira jätetään kapulan kanssa kauas ja sieltä kutsutaan luokse. Näin pääsee palkkaamaan hyvästä palautuksesta ja vauhdista, eikä tartte työstää samaan aikaa nostoa. ELi sitä kuuluisaa pilkkomista taas tähänkin.

Nyt kyllä nosti vieraat kapulat, mutta ei niin korrektisti kuitenkaan. Tuntu kuitenkin toimivan nuo neuvot, joten niillä jatketaan. Samoin kierrättämistä puiden tms. ympäri kapula suussa.

Toisella kiekalla tehtii alkuu pari noutoa vieraalla kapulalla. Nyt kyllä hyvin ottaa ne suuhun, mutta saadaan kyllä vielä työstää sitä nostoa siistimmäksi.

Sitten liikkeestä istuminen, maahanmeno, luoksetulo ja eteenlähetys.

Meni toinen kierros vähän pyllylleen... Ei osannut istua, kun piti aina tipahtaa maahan... Sitten luoksetulossa meinasi varastaa...ja tuli vinoon. Uusinta lähempää. Eteenmenossa valmisteleva seuraaminen ihan toivotonta saaliin kyttäämistä.

- Jääviin pitäisi tehdä myös askelmerkit, ettei olla pelkän suullisen käskyn varassa.
- Eteenmenon valmisteleva seuraaminen pitää vaan vaatia ja katkaista se kyttääminen. Ja variaatioita milloin lähetätään, eli mitä tehdään siinä välissä ennen lähetystä.

Tässä setissä näkyi kaikkinensa juuri se mun tottistelu/tokoilu asenne. Se riittää, että on kivaa ja koira innoissaan. En osaa edetä tästä, koska en koskaan vaadi mitää täsmällisyyttä, vaan tosissaa riittää kun tekee innolla sinne suuntaan....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pojilla oli pitkästä aikaa kisavapaa viikonloppu ja lauantain olivatkin mökillä puuhommissa (Figo apurina, heh). Sunnuntaina kävivät treenaamassa aksaa, kuulema ihan piippuu asti. Figolle oli taas keppien avokulmat tuottaneet tuskaa ja lukkoon menoa...